Typografi, del2

av admin — Kategori: Artikel, Blogg — Taggar: , , , Kommentarer inaktiverade för Typografi, del2

Förra veckan började vi vår resa i typografins värld. Denna vecka fortsätter vi ner på djupet och lär oss mer om bokstävernas anatomi (uppbyggnad), olika delar och delarnas namn. Allt för att enklare kunna sortera upp typsnitten.

Bokstäverna anatomi

En bokstav kan delas in i olika delar, som används till att bygga upp bokstavens form. Nedan hittar du de några av de vanligaste, i bilden under hittar du fler delar.

Grundstrecket är den tjockare linjen på bokstaven, det är kring denna del bokstavsformen byggs upp.

Hårstreck är den smalare linjen i bokstaven, ett smalt hårstreck hjälper till att förstärka skillnaderna mellan bokstavens delar och kan därför förtydliga formen hos bokstaven.

Uppstapel är den stapel som går uppåt på bokstäver som exempelvis b och d.

Nedstapel är en nedåtgående stapel som går under baslinjen, d.v.s. den som de flesta bokstäver är placerade mot. Exempel på bokstäver med nedåtstapel är p och q.

Seriffer är de små ”klackar” eller ”flaggor” som finns överst och underst på bokstaven. Deras praktiska funktion är att hjälpa ögat att hålla reda på var baslinjen är placerad. De bokstäver som har seriffer brukar även kallas för antikvor. Det finns även bokstäver som saknar seriffer, dessa kallas för sanseriffer och de saknar ”klack” och ”flagga”.

Bokstävernas anatomi

(mer…)

Typografi, del1

av admin — Kategori: Artikel, Blogg — Taggar: Kommentarer inaktiverade för Typografi, del1

Denna veckan börjar vi en resa i typografins värld.

Typografi Från då till nu

Vårt A är ursprungligen tecknet för oxe, alef, i fornsemitiska, ett av de gamla språk där våra bokstäver har sina rötter. Trots att vi minst av allt uppfattar tecknen i alfabetet som gammalmodiga, utan som högst moderna och samtida företeelser, är de faktiskt bland det äldsta , som inte rentav det allra äldsta som omger oss till vardags.

Versalerna fick sin nuvarande utformning för tvåtusen år sedan. Tiden var 100-talet e. Kr. och platsen var Rom. Bokstavsformen brukar kallas capitalis monumentalis (stora bokstäver på monument) och hela vårt versala alfabet (utom U och J) finns här färdigutvecklat, noggrant och elegant formgivet av den romerske hantverkaren, som högg in det fördjupat efter bokstavsmålarens förlaga, skissad med pensel direkt på stenen. Somliga menar att seriferna hos våra tryckta typsnitt föddes här. De gemena bokstäverna har en nästan lika uråldrig anmoder i de bokstäver som präntades med gåspenna i 700-talets Europa; den karolingiska minusklen (små bokstäver från Karl den stores tid). I norra Europa utvecklade skrivarna så småningom ur den karolingiska minusklen en stil som går under beteckningen gotisk och i sin typgrafiska grundform har fått namnet textura: en smal, hoptryckt, kantig bokstavsform som nästan saknar rundade former. Denna bokstavsform fick, i modifierad form, stor betydelse för den fortsatta typsnittshistorien. (mer…)

Ordlista

av admin — Kategori: Blogg, Tips — Taggar: , Kommentarer inaktiverade för Ordlista

Vad menar dom? Jag ska ha vad?

Det är inte alltid så lätt att förstå och hänga med på vad tryckeriet, designern eller någon annan inom den grafiska branschen menar när dom slänger sig med alla fackuttryck. I listan nedan har vi försökt att plocka ut de mest vanliga uttrycken som används med en liten förklaring till. Hoppas att ni kan ha lite nytta av den.

4+0 Fyrfärgstryck på ena sidan av arket och inget tryck alls på den andra sidan.
4+4 Om man trycker fyrfärgstryck på båda sidorna av ett papper.

A

AD Kort för ”Art Director”. Person som arbetar med utformning av kommunikativa budskap i olika kanaler som web, tryck, film, etc., till exempel på en reklambyrå.
Addaktivt kulörsystem Kulörsystem där kulörer uppstår genom att ljus i tre grundkulörer blandas (adderas), till exempel RGB. Olika proportioner av de tre ljusen ger olika kulörer.
Affisch Klassisk budbärare av information eller reklam i form av ett stort tryckt pappersark. Typiska format är 50x70cm och 70x100cm.
Anfang Extra markerad begynnelsebokstav i början av ett kapitel eller stycke. Anfangens grad är ofta betydligt större än den övriga textens med kan även kännetecknas av avvikande färg eller teckensnitt.
Antikva Teckensnittsfamilj som har seriffer, exempelvis Janson och Times. (mer…)

Paul Rand

av admin — Kategori: Artikel, Blogg — Taggar: , Kommentarer inaktiverade för Paul Rand

Efter förra veckans påskupphåll är det dags för ett nytt inlägg. Denna veckan tittar vi lite på en av den grafiska världens profiler.

Paul Rand

Paul Rand (född Peretz Rosenbaum, 15 augusti, 1914 – 26 november, 1996) var en välkänd amerikansk grafisk designer, mest känd för sina företagslogotyper. Paul Rand utbildade sig vid Pratt Institute (1929-1932), the Parsons School of Design (1932-1933), och the Art Students League (1933-1934). Han var en av upphovsmännen till the Swiss Style av grafisk design. Från 1956 till 1969 och igen från 1974, undervisade Paul Rand vid Yale University i New Haven, Connecticut. Paul Rand blev invald i New York Art Directors Club Hall of Fame 1972.  Han skapade många affischer, och företagslogtyper, bland annat IBM, UPS och ABC. Paul Rand dog i cancer 1996.

De första åren och skoltiden

Peretz Rosenbaum föddes i Brooklyn, New York 1914. Eftersom de judisk-ortodoxa  lagarna förbjuder skapandet av graverade bilder som kan dyrkas som idoler, verkade Rands karriär att skapa ikoner hedrade i kapitalismens globala tempel osannolik. Men det var något som han tidigt tog till sig. Han målade skyltar till sin pappas affär och till skolans evenemang. Hans pappa trodde inte att Rand skulle kunna leva på sin konst och krävde att Paul skulle gå på Manhattan’s Harren High School medan han tog kvällsklasser på Pratt Institute. Trots studier vid Pratt och andra instutioner i New York (bland annat Parsons School of Design och the Art Students League), betraktades Rand som “självlärd designer, genom att studera alster av Cassandre och Moholy-Nagy från europeiska magasin som t ex [Gebrauchsgraphik].”

Tidig karriär

Hans karriär startade med små uppdrag, bland annat arbetade han deltid på en bildbyrå som försåg flera tidningar och magasin med grafik. Mellan klasser och arbete lyckades Rand att samla på sig en tämligen stor portfölj, influerad av den tyska annonsstilen Sachplakat (ornamentala affischer) men även av arbeten av Gustav Jensen. Det var vid den här tiden som han bestämde sig för att kamouflera (och förkorta) det uppenbara judiska arvet ‘Peretz Rosenbaum’. Detta genom att förkorta sitt förnamn till ‘Paul’ och att ta sin onkels ‘Rand’ som efternamn. Han skapade sig ett namn och hamnade snabbt i framkant av sin profession. Som ung tjugoåring producerade han arbeten som blev internationellt erkända, bland annat framsidan till Direction magazine. (mer…)