Historien kring Apples logotype

with Inga kommentarer

Den första Apple-logotypen ritades av Steve Jobs och Ronald Wayne 1976, Logotypen föreställer Isaac Newton sittandes under ett äppelträd.  Den inspirerades av ett citat från Wordsworth som även det var inskrivet i logotypen: ” Newton … ett sinne för evigt resande genom tankens underliga hav – ensam! “ Även “Apple Computer Co ” fanns med på en banderoll som prydde bildramen.

The Newton Crest : 1976-1976

1976

Det var en bra start, men Steve var inte 100 % övertygad så 1977 gav han i uppdrag till designern Rob Janoff att fokusera mer på själva äpplet . Janoff gjorde ingen besviken. Han levererade den ikoniska logotyp som vi känner så väl, om än i en mer färgglad version döpt till “regnbågs-äpplet “. Detta för att hedra minnet av upptäckten av gravitet (äpplet) och separation av ljus (färger), som gjordes av Isaac Newton, och eventuellt för att hylla “frukten från kunskapens träd ” i den bibliska berättelsen om Adam och Eva. Även begreppet “Macintosh ” avser en viss mängd av ett äpple som Steve Jobs var förtjust i. Han levde praktiskt taget bara på äpplen .

The Rainbow Logo : 1976-1998

1977

Logotypen fastnade bara inte, utan provocerade även till spekulationer kring dess mening/betydelse bland designers. En del trodde att den regnbågsfärgade Apple-logotypen användes för att marknadsföra färgförmågan hos den nya datorn Apple II. Andra, som Sadie Plant författaren till ”Ettor och nollor”, ansåg att Apple-logotypen hyllade Alan Turing, far till den moderna datorn, som förföljdes för sin homosexualitet och begick självmord genom att äta ett cyanidspetsat äpple .

Det relativt enkla ursprunget till den regnbågsfärgade Apple-logotypen har inte hindrat en del från att läsa lite för mycket i vad den representerar . Jean-Louis Gassée , före detta Apple-chef och grundare av BeOS, sa spydigt om logotypen :

”Ett av de djupa mysterierna för mig är vår logotyp, en symbol för lust och kunskap, avbitet, alla delar korsade av regnbågens färger i fel ordning . Du kunde inte drömma om en lämpligare logotyp: lusta, kunskap, hopp och anarki .”

Logotypen har under åren genomgått en del små förändringar. 1998 antog den ett skarp svart utseende som följdes av en 3D-version till den slutligen landade på den vita eller kromade versioner som vi ser idag .

The Monochrome Logo : 1998 – Present

silver-apple-logo

Spekulationerna har dock inte slutat. Bortsett från symboliken i logotypen har vissa designers analyserat själva designen. En av de mer intressanta studierna är den av grafikern Thiago Barcelos som tillämpade Fibonacci sekvensen, eller gyllene snittet, som den underliggande strukturen av logotypen. Vi kan inte säga säkert om det verkligen var en plan för Apples logotyp, men Thiagos arbete illustrerar en av de möjliga orsakerna till att Apples logotyp har utstått tidens tand .

fibonacci